MAT & RECEPT

 

RIBBENSTEK  

 

 

 

4-5 personer

Ingredienser:  

1 Ribbenstek utan ben (ca 1000 g)

1-1½ msk grovt salt

Ev. 2-3 lagerblad

½ liter vatten

 

2 msk vetemjöl

1 dl vatten

Ev. soya

 

Tillagningstid: ca 2 timmar

Därav arbetstid ca 20 minuter

 

Servera fläsksteken med kokt potatis och rödkål.

 

  1. Kontrollera att svålen är skuren helt ner till köttet med ca ½ cm mellanrum.

  1. Strö salt mellan svålen. Stick ev. ner lagerblad mellan svålen

  1. Lägg steken på ett galler med en stekplåt under, så att svålen ligger så jämnt som möjligt. Häll ½ liter vatten i botten på stekplåten. Sätt steken mitt i en kall ugn och sätt ugnen på 200 C.

  1. Används en stektermometer, ska centrumtemperaturen vara 65 C, när steken är färdig. Kontrollera att svålen är spröd, när temperaturen är 55 C. Om svålen inte är spröd, öka värmen på ugnen till 250 C, och vänta tills temperaturen är 65 C

  1. Låt steken vila övertäckt i ca 20 minuter, innan den skärs i skivor.

  1. Sila stekskyn i en skål, låt den vila ett ögonblick och ta sedan bort fettet med en sked

  1. Häll över skyn i en gryta. Tillsätt extra vatten/buljong motsvarande en mängd på ½ liter. Koka upp

  1. Skaka vetemjöl och vatten i en redningsbägare och häll den i den i såsen under konstant omrörning. Låt såsen koka i 5 minuter och smaksätt med salt och peppar. Häll ev. lite soya i såsen, om den är för ljus.

Danskt smörrebröd

 

 

 

DANSKT SMÖRREBRÖD MED ROSTBIFF  

 

 

Placera ett salladsblad på ett smörat rågbröd, lägg sedan på skivor av rostbiff.

Dekorera med remouladsås, riven pepparrot och en tomatklyfta.

 

DANSKT SMÖRREBRÖD MED SILL  

 

 

Placera ett salladsblad på ett smörat rågbröd, lägg sedan på 1-2 bitar löksill.

Dekorera med currysallad och råa lökringar.

 

 

DANSKT SMÖRREBRÖD MED LEVERPASTEJ

 

Placera 2-3 skivor leverpastej på ett smörat rågbröd.

Dekorera med gurka i skivor, inlagda rödbetor och stekt strimlat bacon.

 

 

DANSKT SMÖRREBRÖD MED KYCKLINGSALLAD

 

Placera ett salladsblad på ett smörat fransbröd, lägg sedan på 3-4 msk kycklingsallad.

Dekorera med gul paprika i strimlor, stekt strimlat bacon och gurka i skivor.  

 

 

DANSKT SMÖRREBRÖD MED RIBBENSTEK  

 

Placera ett salladsblad på ett smörat rågbröd, lägg sedan på skivor av Ribbenstek.

Dekorera med skivad smörgåsgurka, stekt strimlat bacon, en apelsinskiva och ett katrinplommon (utan kärna)